top of page

Dag allemaal

Met 1 klik op de foto kan je ook het artikel lezen in bijgevoegde PDF.

Poezewoef, dierenvoeding, gratis, doneren, goed doel, honden, poezen, katten
Poezewoef, dierenvoeding, gratis, doneren, goed doel, honden, poezen, katten

ATV

Met 1 klik op onze foto kan je ons filmpje van ATV zien.

Poezewoef, dierenvoeding, gratis, doneren, goed doel, honden, poezen, katten

Libelle

Kerk en Leven

Klik op onderstaande foto en lees het artikel.

Poezewoef, dierenvoeding, gratis, doneren, goed doel, honden, poezen, katten

Het Nieuwsblad

Poezewoef, dierenvoeding, gratis, doneren, goed doel, honden, poezen, katten

Wie in armoede leeft, vindt vaak de grootste steun bij zijn huisdier. Enig probleem is dat die vaak een flinke hap uit je budget neemt. Daarom is in Wilrijk de vzw Poezewoef opgericht, een voedselbank voor dieren. Wekelijks zorgen de vrijwilligers voor een gratis voedselpakket voor katten en honden. En warmte en steun voor hun baasjes. 
“Hier betaalt niemand iets, mevrouw. Kom gewoon binnen met een goud humeur. Lukt dat niet, dan zorgen wij er wel voor dat je met een glimlach naar buiten stapt.”

 

Een dik jaar geleden richtte initiatiefneemster Corry Van de Brande met haar partner Frank de dierenvoedselbank op. Ze ontving gisteren het 129ste en nieuwste lid van de vzw Poezewoef. Een uitloper van een initiatief die ze nam voor de dieren van daklozen tijdens de kerstperiode van 2017. Sindsdien dient haar garage en een deel van haar huis in een Wilrijkse woonwijk als stockageplaats van honderden kilo’s hondenbrokken en conservenblikken. En als ontmoetingsplaats van de leden van Poezewoef. Die kunnen er op woensdag en zondag hun voedselpakket voor hun trouwe viervoeters komen ophalen. En niet onbelangrijk: bijpraten bij een kop dampende koffie.

Het nieuwste lid van de voedselbank voor dieren is de 62-jarige Myriam uit Reet. “Baasje van 3 katten: Nina, Nini en Mira”, stelt ze zich voor. “En in schuldbemiddeling. Ik moet met 50 euro per week zien toe te komen. Soms spaar ik het eten uit mijn eigen mond voor mijn dieren. Want dat zijn mijn kindjes.” Myriam heeft er naar eigen zeggen geen problemen mee om over haar moeilijke levenssituatie te spreken. En dat hoeft volgens initiatiefneemster Corry van Poezewoef ook niet. “We zijn hier allemaal lotgenoten. Niemand hoeft zich voor iets te schamen. Zeker niet omdat ze hun dieren ondanks alles het beste willen geven.”

 

Ook Corry heeft het zelf heel moeilijk gehad in haar leven. Haar kat Pruts was toen steeds de steun en toeverlaat van haar en haar kinderen. Om die reden wil ze zich ook hard inzetten om dieren te kunnen houden bij hun baasjes die het moeilijk hebben. Ook al hebben die geen of te weinig geld om hun kat of hond te onderhouden. “Minstens de helft van de dieren die van onze dierenvoedselbank een pakket krijgen, moet anders naar het asiel. Dat weet ik zeker. En ik vrees dat veel van de baasjes dan in een depressie zouden sukkelen.”

Eenzaamheid

Plots roept er iemand van buiten om de garagepoort open te doen. Het is Marie-Louise Van Dorst (67), een gepensioneerde uit de buurt. Ze heeft haar hondje Boomer mee. “Voor een gepensioneerde is het niet altijd gemakkelijk om rond te komen. Daarom kom ik hier regelmatig om een snoepje voor mijn Boomer. En voor de gezelligheid natuurlijk. Mijn hond is het middel tegen de eenzaamheid. ”

Corry bevestigt dat Poezewoef veel meer is dan een dierenvoedselbank. Het is ook een sociaal project. Doel is om via de dieren ook hun baasjes te bereiken. “We geven zelfs speciaal kleinere pakketten omdat de leden regelmatig eens zouden langskomen in de garage. Het doet iedereen gewoon deugd uit dat sociaal isolement te breken en onder de mensen te komen.” Dat bevestigt ook Anita Beeckmans. “Het is leuk om te weten te weten dat je niet alleen bent die in een moeilijke situatie zit. Soms kunnen we elkaar zelfs helpen door hier met elkaar te babbelen”, zegt de alleenstaande moeder van 2 kinderen. 

Corry geeft intussen twee voedselpakketten mee aan Peggy Van Eindhoven. “Weet je, voor mij is het belangrijkste dat ik via Poezewoef mijn katten kan verzorgen. Door dat te kunnen, voel ik me gewoon meer

Het Laatste Nieuws

Poezewoef, dierenvoeding, gratis, doneren, goed doel, honden, poezen, katten

Gazet van Antwerpen

bottom of page